TERPEENIT

apoptosis beta-caryophyllene beta-myrcene bisabolol borneol camphene eucalyptol geraniol hair health hemp humulene itch limonene linalool menthol mosquito myrcene nerolidol ocimene pinene skin syöpä terpeenit terpineol

MORA

Terpeenejä on kaikkialla. Kun haistat kukkaa tai marjaa, haistat terpeenejä ja samalla hetkellä olet jo päässyt aromaterapeuttisten vaikutusten alaiseksi. Terpeenit ovat aktiivisina ainesosina myös eteeristen öljyjen käytössä. 

Tässä kooste terpeenien käytöstä yleisesti.

Historiallisesti terpeenejä tiedetään käytettäneen lääkkeenä ainakin egyptilaisten, babylonialaisten, heprealaisten, kreikkalaisten, roomalaisten, ja kiinalaisten kulttuureissa. 

Suomalainen hyödynsi terpeenejä mm. käyttämällä vastaa/vihtaa saunomisen yhteydessä tuoden pesuhetkiin lisää parantavia ominaisuuksia. 

             

Terpeenejä eristetään yksittäisiksi komponenteiksi eli isolaateiksi kasviperäisistä lähteistä, kuten esimerkiksi kukista ja maustekasveista, jolloin ne voidaan yhdistää mieleisissä sekoituksissa. Esimerkiksi imitoimalla hamppukasvien terpeeniprofiilia saadaan samankaltaisia efektejä kuin käyttämällä inspiraationa olleita hamppulajikkeita. Silloin terpeenisekoituksista tulee täysin laillinen sisäisesti ja ulkoisesti käytettävä tuote, jolla voit terveysvaikutusten lisäksi tuoda uusia makuja ja tuoksuja melkeinpä ihan mihin vaan.

Niistä voi myös sekoittaa vaikka hedelmää tai marjaa imitoivan sekoituksen. Tämä tekniikka tuo valtavasti uusia mahdollisuuksia!

Terpeenisekoituksia voi hyvin monipuolisesti käyttää esimerkiksi ruokiin, juomiin, kosmetiikkaan, hunajaan ja lisäravinteisiin. 

Jotkin terpeenit aktivoivat endokannabinoidi järjestelmää samantapaisesti kuin esim. Kannabidioli / CBD.

Niiden mielialaa tukevat vaikutukset ovat erinomaisia hoitamaan mielen tasapainoa sekä hyvinvointia. 

Monilla terpeeneillä on alalajeja kuten esim. Limonenellä on D- limonene. Joista Limonene on eristetty sitruunasta ja taas D- limonene on eristetty appelsiinista. Se tuo erilaisia nyansseja, mutta näillä sukulaisilla vaikutukset ovat samankaltaisia. 

Olemme ottaneet mukaan koosteeseen yleisimmät ja tutkituimmat terpeenit joita myös löytyy kannabis lajikkeista.

BETA- CARYOPHYLLENE

Aloitamme esittelyn yhdellä tunnetuimmista terpeeneistä, jonka myöskin tiedetään vaikuttavan endokannabinoidijärjestelmän reseptori CB2:n. Tämä reseptori on yhteydessä mm. immuunipuolustukseen, kivuntunteeseen, hermostoon. Tässä tutkimuksessa on paneuduttu CB2 reseptorin terapeuttisiin vaikutuksiin. Sen vaikutusta on tutkittu neuropaattiseen kipuun ja neurogeneratiivisiin tiloihin, kuten Alzheimerin tautiin. 

LIMONENE

On paljon käytetty ja erittäin tunnettu terpeeni. Tätä yleisesti esiintyvää terpeeniä on ekstraktoitu sitrushedelmien kuorista jo satoja vuosia. Sitä käytetään paljon kosmetiikassa ja kodinhoitotuotteissa ja sillä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. 

Mielialaa piristävä ja virkistävä limonene on osoittanut poistavan ahdistusta ja sillä on antibakteerisia, anti- inflammatoorisia, antimikrobisia ja anti- syöpä ominaisuuksia. 

Healthline on tehnyt hyvän koosteen aiheesta.

D- Limonenen anti- inflammatoriset ja antibakteeriset ominaisuudet tulivat esille tässä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa rotilla, joilla oli haavainen paksusuolentulehdus, hoito limonenella vähensi merkittävästi tulehdusta ja paksusuolen vaurioita sekä yleisiä tulehduksen merkkejä. 

Yksi koeputkitutkimus paljasti, että limoneeni voi estää vapaita radikaaleja leukemiasoluissa, mikä viittaa tulehduksen ja soluvaurioiden vähenemiseen, jotka yleensä edistävät tautia. 

MYRCENE

Historiallisesti Myrceneä sisältävät lääkekasvit ovat olleet isossa roolissa kun on etsitty apua unensaantiin, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Tässä myös hiiritutkimus aiheesta. 

Tämä lihaksia rentouttava ja kipua lievittävä terpeeni toimii parhaiten yhdessä muiden ainesosien kansa. Se vahvistaa muiden terpeenien ja kannabinoidien vaikutusta. Se on todella tärkeä aineosa mm. kannabiskasvien entourage vaikutuksen toiminnassa. Tässä tutkimuksessa paljastuu Myrcenen kyky vähentää aivo- veriesteen selektiivisyyttä, jolloin THC:n ja CBD:n kaltaiset molekyylit voivat kulkea tämän biologisen suodattimen läpi helpommin ja isompina määrinä. Tohtori Ethan Russon tutkimuksissa myös todettiin että:

CBG + Myrcene yhdessä omaavat anti syöpä ominaisuuksia.

CBD + Myrcene voi vähentää tulehdusta, taistelee syöpää vastaan ja vähentää kipua.

THC + Myrcene vähentää kipua ja rentouttaa lihaksia, rauhoittaa ja unettaa. 

Tästä voit lukea lisää.

Myrcene 

HUMULENE

Tämä terpeeni on yksi suurista vaikuttajista oluen panoon käytettävässä humalassa, missä sitä on jopa 40%. Sitä on myös paljon yrttiteissä, virvoitusjuomissa ja yrttihoito tuotteissa. Humuleneä on käytetty Kiinalaisessa perinteisessä lääketieteessä sukupolvien ajan. Mm. ginseng tee ja salvia ovat terapeuttisia valmisteita, joissa humuleneä on runsaasti ja joita käytetään rauhoittavien ja tulehdusta vastaan taistelevien ominaisuuksien vuoksi. 

Humulenen anti- inflammatoriset ominaisuudet tulevat ilmi mm. tässä tukimuksessa missä sen vaikutusta tutkittiin keuhkojen allergiseen tulehdukseen. 

Humulenella on myös rooli farmakokinetiikassa - tutkimuksessa siitä, miten keho imee, jakaa, metaboloituu ja erittää lääkkeitä. Humulene erittyi kehoon nopeasti niin ulkoisesti levitettynä iholle kuin myös suun kautta otettuna. 

Tämä tutkimus myös indikoi, että humulenella on kyky taistella kasvaimia vastaan.

Aromaterapeuttisesti humulene on ollut käytössä juuri humalaa käytettäessä. Tässä kiva kooste humalasta ja sen käytöstä. 

HUMULENE 

BISABOLOL

Bisabolol on yleinen ainesosa kosmetiikassa ja ihon- ja hiustenhoitotuotteissa. Kamomilla- uutetta käytetään yleisesti kun halutaan ihoa rauhoittavia, suojaavia ja hoitavia ominaisuuksia. Se on myöskin hyvä haavanhoitoaine. 

Tutkijat havaitsivat tässä tutkimuksessa, että bisabolol vähensi tulehdusta edistävien kemikaalien, sytokiinien, tuotantoa. Se inhiboi myös hiirien ihon tulehdusta aiheuttamatta haitallisia vaikutuksia. 

Kuten monella muulla terpeenillä myös bisobololilla on anti- inflammatoorisia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia vaikutuksia mitkä ilmenee mm. tässä tutkimuksessa

Sillä on myös todettu olevan mahalaukkua suojaavia ominaisuuksia tässä  tutkimuksessa.

Tässä tutkimuksessa todettiin, että bisabololilla voi olla myös ahdistusta estäviä vaikutuksia. Tutkijat ehdottivat, että bisabololi voi vaikuttaa gamma-aminovoihappo (GABA) -reseptoreihin aivoissa. GABA on välittäjäaine, joka on vastuussa hermojen välittymisen hidastamisesta ja rentoutumisen aikaansaamisesta.

BISABOLOL

PINENE

Tämän ja tämän tutkimuksen mukaan jos haluat boostia muistille niin valitse terpeeneista pinene, limonene tai linalool. Pinenestä on myös tehty tutkimusta  antibiootin kaltaisista ominaisuuksista. 

Pinenen syövänvastaiset ominaisuudet tulivat ilmi tässä tutkimuksessa

Pinenen on myös huomattu avaavan hengitysteitä tässä ja tässä, näin helpottaen mm. astmaa. Esimerkiksi pineneä sisältävää mäntyä onkin paljon käytetty luonnonlääkinnässä.

Pinenen anti syöpä ominaisuuksia on tutkittu tässä

PINENE

LINALOOL

Tämä hyttysten karkoittaja ja niiden puremien aiheuttaman kutinan lievittäjä helpottaa ihon tulehdusprosesseja

Linalool on osoittanut potentiaalia alzheimerin hoidossa hiirille tehdyssä tutkimuksessa

Kivunlievityksessä linalool on osoittautunut toimivaksi ja sen teho perustuu ainakin osittain adenosiini tasojen nousulla. Tässäkin tutkimuksessa huomattiin että linalool lievitti kipua ja se vähensi leikkauksen jälkeistä opioidien käyttöä melkein puolella verrattuna kontrolliryhmään. Kivunlievityspotentiaalia on tutkittu positiivisin tuloksin myös tässä ja tässä tutkimuksessa.

Linaloolin hyötyjä ihonhoidossa on tutkittu tässä tutkimuksessa. 

LINALOOL

GERANIOL

Geraniolia käytetään monipuolisesti niin kosmetiikassa kuin ruokateollisuudessa parantamaan tuotteiden tuoksua, makua ja ominaisuuksia.

Geraniol terpeenillä on vielä paremmat hyttysten karkoitus ominaisuudet kuin linaloolilla ja sitronellalla. Se myöskin auttaa muita aineosia imeytymään ihoon paremmin läpäisemällä ihon kerrokset. 

Geraniolin antibakteerisia ominaisuuksia on tutkittu tässä ja se on osoittautunut tehokkaaksi E. coli, L. monocytogenesista ja S. entericaa vastaan. 

Tässä tutkimuksessa Geraniol on osoittanut olevansa antituumorinen. 

Terpeenien antibakteerisia ja antifungaalisia ominaisuuksia on tutkittu tässä

OCIMENE

Ocimenen on huomattu toimivan kaikkein parhaiten yhdessä terpeenien myrcene ja pinene kanssa. Tämäkin terpeeni on hyvä karkoittamaan hyttysiä ja sillä on mielialaa nostavia ja energisoivia ominaisuuksia. Se myös avaa hengitysteitä. 

Ocimenen antiviraalit ominaisuudet tulevat ilmi mm. tässä tutkimuksessa. 

Myös tässä tutkimuksessa on selvitetty Ocimenen antifungaalisia, antioksidanttiivisia ja tulehdusta laskevia ominaisuuksia. Varsinkin yhdessä pinenen kanssa se on erittäin tehokas erilaisiin sieni- infektioihin, kuten silsaan ja hiivainfektioihin. 

EUCALYPTOL/CINEOL

Eucalyptol, jota myös Cineoliksi kutsutaan voi läpäistä veri- aivoesteen ja sitä voidaan siten käyttää kantajana lääkkeiden kuljettamiseen aivoihin mikroemulsiojärjestelmän kautta. Eukalyptolin erilaiset biologiset aktiivisuudet, kuten sen tulehdusta estävät ja antioksidanttiset ominaisuudet sekä sen fysikaalis- kemialliset ominaisuudet, tekevät tästä yhdisteestä mahdollisesti tärkeän lääkkeen kroonisten sairauksien hoidossa. Tässä tutkimuksessa on tutkittu eucalyptolin roolia kroonisten sairauksien hoidossa. 

Eucalyptolia sisätävää eucalyptuksen eteeristä öljyä on laajalti käyttetty helpottamaan hengitystieoireita. Sillä voi hieroa hengitysteiden alueita ja sitä voi myös hyödyntää hengittämällä sen höyryjä.

Eucalyptol laajentaa verisuonia ja näin lisää hapen kulkeutumista. Tämän terpeenin antibakteeriset ominaisuudet myös helpottavat astman oireita. Sen ominaisuuksiin kuuluu myös kivunlievitys ulkoisesti käytettynä ja tämän tutkimuksen mukaan se on tehokas erilaisten ien ja hammas ongelmien hoidossa. 

 eucalyptol

BORNEOL

Borneolin kivunlievitysominaisuuksia tutkittiin tässä tutkimuksessa missä sitä käytettiin ulkoisesti leikkaushaavojen kivun vähentämiseen. 

Borneolia sisältävää salvia uutetta on käytetty tässä tutkimuksessa erilaisiin suun tulehduksiin, kuten kurkkukipuun ja ikenien fibroblasteihin. 

Tätä terpeeniä on myös tutkittu verihyytymien yhteydessä tässä tutkimuksessa. Myöskin Kiinassa ja Aasiassa Borneolia on käytetty hyvin yleisesti sydänvaivojen ehkäisyyn. 

Monet terpeenit omaavat kivunievitysominaisuuksia ja Borneol on yksi niistä. Näitä ominaisuuksia on tutkittu tässä

Tässä tutkimuksessa tutkittiin miten Borneol pystyy aiheuttamaan apoptoosia eli solukuoleman syöpäsoluille jotka ovat vastustuskykyisiä kemoterapialle. 

 

TERPINEOL

Terpineolin rauhoittavista aromaterapeuttisisista vaikutuksista saat nauttia kun tuoksuttelet syreenin kukkia tai kävelet mäntymetsässä. 

Tämän terpeenin antioksidanttiominaisuuksien on huomattu tässä tutkimuksessa olevan korkeampia kuin tavallisesti kaupallisesti käytettyjen antioksidanttien. Tämä on innostanut tutkijoita tutkimaan edelleen tämän terpeenin vaikutusta syöpiin. 

Terpineolin anti- inflammatoorisia ominaisuuksia on tutkittu useammassakin tutkimuksessa kuten tässä ja tässä.

Tässä tutkimuksessa huomattiin Terpineolin olevan erityisen tehokas keuhkosyöpää vastaan.  

Myös suunterveydessä voit hyödyntää tätä terpeeniä. Tässä tutkimuksessa huomattiin että sen käyttö on suositeltavaa yhdessä limonenen kanssa ehkäisemään kariesta ja suun bakteereja. 

NEROLIDOL

Nerolidolia käytetään paljon niin kosmetiikassa kuin ruokateollisuudesaa ja sitä on turvallista ottaa niin sisäisesti, ulkoisesti ja vaporisoimalla. Tämä antibakteerisen, antimikrobisen ja viruksia vastaan taistelevan terpeenin ominaisuuksia on tutkittu tässä

Nerolidolia käytetään paljon kosmetiikassa ja yksi syy on sen kyky läpäistä ihon kerrokset ja auttaa muita aineita imeytymään paremmin.

Myöskin Nerolidol on antioksidantti ja sen antioksidantiivisia ominaisuuksia on tutkittu tässä

Nerolidol on myöskin rauhoittava ja lievittää ahdistusta. Tätä ominaisuutta on tutkittu tässä

Nerolidolia on myös tutkittu eläinten Leishmaniaa vastaan ja vaikka tuloksia saatiin, täyttä paranemista ei saavutettu. 

Kuten usean muun terpeenin tapauksessa myös Nerolidol on osoittanut kykynsä syöpää vastaan edistämällä solukuolemaa eli apoptoosia. 

CAMPHENE 

Tämäkin terpeeni on osoittanut hyötynsä ihonhoidossa tässä tutkimuksessa, missä on tutkittu eteeristen öljyjen vaikutuksia ihon sairauksiin. 

Camphenen vaikutuksia kasvien sienitauteja vastaan on tutkittu tässä

Sydän ja verisuonisairauksiin Camphene on osoittanut potentiaalinsa tässä tutkimuksessa. Sen vaikutus perustuu lipidien alentamiseen ja näin hyperlipidemian vähentämiseen. 

Camphenen ja muiden terpeenien antioksidantiivisia ominaisuuksia on tutkittu tässä

MENTHOL

Mentholia on paljon tutkittu ja se on todettu niin solunsisäisissä kuin ulkoisissa tutkimuksissa antibakteeriseksi, anti syöpä, antifungaaliseksi, kipua ja kutinaa lievittäväksi. 

Se on myös antioksidantti ja kipua lievittävä. Kivunlievitys ominaisuuksia on tutkittu tässä ja tässä tutkimuksessa, missä Mentholia annosteltiin ulkoisesti. 

Sen mielialaa nostattavia ominaisuuksia on tutkittu tässä

Sen tulehdusta poistavia ominaisuuksia on tutkittu tässä tutkimuksessa missä eläimet olivat kärsineet loisista ja niiden aiheuttamista tulehduksista. 

 


Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista